Az igazság az, hogy nincs mágikus képlet a sílécek ideális méretének meghatározására. Az olyan tényezők, mint a magasság és a súly fontosak, de más szempontokat is figyelembe kell venni. A síkategória, a síelő szintje, a hó típusa, a terep és a személyes preferenciák csak néhány szempont a sok közül, amelyeket figyelembe kell venni. Az általános szabály a síléc hosszának megválasztása, amely valahol az áll és a fejtető között van. Haladó és tapasztalt síelők választhatnak a magasságuknál valamivel hosszabb sílécet.

Sok jelenlegi síléc könnyen besorolható több kategóriába, de a legismertebb és leggyakrabban használt sílécek a következők:

Szlalom univerzális síléc - Allround

Allround univerzális szlalom síléc, ezért a leggyakrabban használt és legkelendőbb síléc, amelyet középső ívre terveztek. A síléceket ápolt pályákra tervezték kezdőknek, középhaladóknak, de tapasztalt síelőknek is, 12-17 méteres sugarú körben. A legszélesebb síközönség számára készültek, széles körű alkalmazási lehetőséggel. Kiegyensúlyozott karakterisztikával és menetteljesítményükkel rendelkeznek – az ívek könnyen indulnak, jól vezetnek és tökéletesen követik a követést. Ebben a kategóriában találsz kezdőknek megfelelő síléceket, de drága modelleket is, amelyeket haladó síelőknek és szakértőknek terveztek. Ezek a sílécek alacsony és nagy sebességnél is könnyen kezelhetők. Ezek a sílécek egész napos használatra alkalmasak anélkül, hogy megsérülnének a lábad.

Női sílécek - Allround

A kifejezetten nőknek tervezett női sílécek általában könnyebbek, puhábbak és rövidebbek. A nők súlypontja általában alacsonyabb, és könnyebbek, mint az azonos magasságú férfiak, így kevesebb erőt fejtenek ki a sílécükön. Ez vékonyabb, finomabb magokkal érhető el, kisebb rétegréteg felhasználásával a szerkezetben. A kötési pozíciót gyakran egy hüvelyknyire vagy annál jobban elmozdítják a kívánt teljesítmény elérése érdekében.

Szlalom és sífutó - VERSENY

Sílécek nagyon keménytől jeges, mesterségesen előkészített forgó alpesi ágak versenypályáihoz, mint például szlalom vagy óriás-műlesiklás (óriás). A szlalom (SL) sílécek maximálisan képesek elindítani és vezetni egy dinamikus rövid és közepes ívet kemény felületen, míg az óriás szlalom sílécek (GS vagy RS) nagyon jó stabilitásúak nagy sebességnél, és az ívben való tapadás fontosabb, mint a könnyűség. indulásáról. Ezek a sílécek profik és sportorientált, jó technikával és kiváló fizikai állapotú síelők számára alkalmasak.

Freestyle síléc

A Freestyle sílécek mindenki számára készültek, aki sok időt tölt hóparkokban. Ha mindenféle ugrást, korlátot, U-rámpát szeretsz, mindenképp ebből a kategóriából keress síléceket. Hagyományosan keskenyebb a középpontjuk, puhábbak és gyakran teljes dőlésszögű profilt és különféle rocker profilmintákat használnak. Leggyakrabban ikervéges formával, vastagabb és tartósabb élekkel, extrudált alappal rendelkeznek, és Butter Zone technológiát alkalmaznak, ami nagyon rugalmassá teszi őket.

Freeride síléc

A sílécek mély, puha hóra és burkolatlan lejtőkhöz készültek. Lényegesen szélesebbek, mint az alapkategóriás sílécek, de egyértelműek. Nagyon széles síléc, kis kivágással, mély, érintetlen hóval rendelkező alpesi síkságokra tervezve.

Szlalom univerzális síléc (Allround) + női síléc

Az all-mountain (univerzális) sílécek megfelelő hosszúságának kiválasztásakor javasoljuk, hogy magasságánál 5-15 centiméterrel rövidebb síléceket válasszon. Ez azt jelenti, hogy ha például az alakod magassága 180 cm, akkor azt javasoljuk, hogy a sílécek hosszát 165 cm és 175 cm között válassza.

Szlalom sílécek

Szlalom sílécekhez javasoljuk, hogy a magasságodnál 10-20 centiméterrel rövidebb síléceket válassz. Ezért, ha alakja 180 cm magas, javasoljuk, hogy a sílécek hosszát 160 cm és 170 cm közötti tartományban válassza. Ezen sílécek kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy kemény sílécekről van szó, amelyeket csak egy képzett síelő tud kezelni!

Óriásléc (óriás-műlesikláshoz)

Az óriás-műlesiklásra tervezett sílécek, az úgynevezett "turner" megfelelő hosszúságának kiválasztásánál azt javasoljuk, hogy az alakod magasságának megfelelő, vagy 5 cm-rel rövidebb sílécet válassz. Ez azt jelenti, hogy ha például az alakod magassága 180 cm, javasoljuk, hogy a sílécek hosszát 175 cm és 180 cm között válassza. Ezen sílécek kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy kemény sílécekről van szó, amelyeket csak egy képzett síelő tud kezelni!

Freestyle síléc (ugráshoz a parkban vagy az U-rámpán)

A freestyle sílécekhez azt javasoljuk, hogy a magasságánál 5-20 centiméterrel rövidebb sílécet válasszunk. Ezért, ha alakja 180 cm magas, javasoljuk, hogy a sílécek hosszát 160 cm és 175 cm közötti tartományban válassza.

Freeride síléc (mély hó vagy frissen esett hó)

A megfelelő hosszúságú off-road sílécek kiválasztásakor javasoljuk, hogy a magasságával megközelítőleg megegyező hosszúságot válasszon. Ez azt jelenti, hogy ha például az alakod magassága 180 cm, javasoljuk, hogy a sílécek hosszát 175 cm és 185 cm között válassza.

Síléc típusa

Univerzális síléc - Allround

Szlalom sílécek

Forduló sílécek

Freestyle síléc

Freeride síléc

Ajánlott hossza testmagasságig

- 15 cm és - 5 cm között

- 20 cm és - 10 cm között

-5 cm-es testmagasságig

magassági szintig vagy -10 cm max.

- 5 cm és + 5 cm között

Miért érdemes rövidebb sílécet választani a mellkashoz közelebb:

Kezdő vagy gondos síelő vagy
Magasságod miatt kisebb a súlyod
Szereted a rövid, gyors íveket, és ritkán síelsz gyorsan

Okok, amiért érdemes hosszabb sílécet választani, közelebb a fejtetőhöz:

Gyorsan és agresszíven síelsz
Magasságod miatt nagyobb a súlyod
Azt is tervezi, hogy durva terepen utazik
Azt tervezi, hogy ikercsúcsos síléceken utazik

Három szintű síelőnk van:

Kezdő / Középhaladó

Síelő, aki síelni kezd, vagy sítechnikájának fejlesztésén dolgozik. Kezdőknek jellemző: puhább síkeménység, kompozit, hab vagy puhább famag. A fő gondolat az, hogy olyan síléceket válasszunk, amelyek forognak, könnyen kezelhetők és megbocsátják a hibákat.

Középhaladó/haladó

A legtöbb síelő ebbe a kategóriába tartozik. A haladó síelők szeretnek gyorsabban és biztonságosabban közlekedni az ápolt lejtőkön vagy akár a szabadban is. Az ebbe a kategóriába tartozó sílécek általában valamivel nehezebbek, mint a kezdő sílécek. Tömör fa vagy kompozit maggal, vagy karbon, titán vagy grafén erősítéssel rendelkeznek, ami végső soron jelentősen javítja a lesiklólécek tulajdonságait.

Haladó / szakértő

Bármilyen terepet is választanak, ebben a kategóriában a síelők nagyon sportosan és agresszívan közlekednek, és rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. Az ilyen síelők olyan síléceket választanak, amelyeken gyakran talál titánból, karbonból vagy más anyagokból készült megerősítéseket. A sílécek így jobb teljesítményt nyújtanak nagyobb sebességnél és megerőltető körülmények között. A sílécek általában keményebbek (hosszirányban és torziósan), mint a közepesen haladó síelőknek tervezett sílécek.

Háromféle lejtő közül választhatunk, pályák, előkészítetlen lejtők, úgynevezett nyílt terep és végül egy freestyle park (U-ramp, trükkök és ugrások)

Módosított lejtők

A jól ismert pályákat minden síelő nagyon jól ismeri. Gyönyörű Csehországunk kedvenc zord lejtői ezek. Amint azt néhányan saját szemükkel láthatták, a legjobb reggel felmenni a lejtőn, amikor a pálya teljesen sík, azaz ápolt. Az Allround univerzális szlalom síléc típusát ápolt pályákhoz és egész napos síeléshez választjuk. Természetesen a nagyon jó síelők és sportolók is nyúlnak az élesebb és keményebb szlalom vagy sífutó sílécek felé, de be kell látnunk, hogy az ilyen síléceken az egész napos síelés a síkeménység szempontjából ma már nem jöhet szóba.

Kezeletlen lejtők

Gyakorlatilag minden domb vagy lejtő az ápolt lejtőkön kívül. A freeride síelés szerelmesei már csak az új, friss hó özönlését várják a dombokon, hogy tökéletesen megismerhessék J. Itt a lesikló síléc típusát - Freeride-ot választjuk. Széles, kemény és hosszú sílécek, amelyek "megtartanak és tökéletesen úsznak" a mély hóban.

Freestyle park

A freestyle park ápolt lejtőkön található. Általában elválasztják a klasszikus síelőktől, mert senki sem akarja, hogy egy Freestyler, aki csak trükközik vagy ugrál, egy szabadidősíelő J útjába kerüljön. Itt a Freestyle síléc típusát választjuk. Lágyabb sílécek, amelyek tökéletesen elnyelik az ütéseket. Megerősített élekkel rendelkeznek, hogy ellenálljanak a freestyle parkokban előforduló fémakadályokon végzett számos trükknek.

Íveltség

A Camber egy hagyományos profil sílécekhez és snowboardokhoz. A középső részen a síléc vagy snowboard enyhén felfelé ívelt, érintkezési pontokkal azokon a részeken, ahol a tehermentes síléc vagy snowboard hozzáér a hóhoz. A Camber pontosabb kanyarkezdést igényel, és kiváló pontosságot és nagy teljesítményt kínál a terepen és a keményebb hóban. A lovas súlya koncentrált nyomást gyakorol a szélére a lábujjaktól a sarokig, ami jobb reakciót eredményez, ha az élek jobban tapadnak.

Rocker

A rocker (más néven fordított dőlésszög) egy olyan profil, amely pontosan olyan, mint amilyennek hangzik – egy fejjel lefelé fordított dőlésszög. Minden, bármilyen profilú síléc és snowboard képes elérni a fordított dőlést, amikor ívben játszanak és rakodnak. Az ezzel a profillal rendelkező sílécek nagyobb nyomást gyakorolnak a hóra a lábujjaknál és a saroknál, mivel tovább kell hajolniuk ahhoz, hogy elérjék ezt a kanyart. A "rocker" kifejezést a vízisportokból vettük át, ahol meglehetősen gyakori. Az ezzel a profillal rendelkező sílécek kiválóak a mély hóban, és könnyebben indulnak el az ívben, és kisebb a kockázata annak, hogy "elkapják" a szélét. Az ilyen profilú sílécek gyakran szélesebbek, és elsősorban púderlovagláshoz készültek.

Rocker / bütykös

Ez a profil ötvözi a hagyományos dőlést a láb alatt egy hosszúkás lábujjjal, a síléceket pedig "rockerrel" kölcsönzi. Az elülső érintkezési pont a csúcstól távolabb található, míg a hátsó érintkezési pont a sarok közelében marad. A megemelt hegy jobb manőverezhetőséget tesz lehetővé mély hóban, míg az ívelt hátsó rész jobban átadja az energiát és megőrzi a kiváló éltapadást. Ez a profil egyre több Allround és All Mountain sílécet használ.

Rocker / Camber / Rocker

Az ilyen profilú sílécek a "rocker" sílécek játékosságát egyesítik a "camber" modellekből kölcsönzött élek tapadása mellett. A síléc érintkezési pontjai közelebb találhatók a síléc közepéhez, de még mindig nem a közepén.

© 2024 - Minden jog fenntartva
cross