Sílécek

A síelők a sífelszerelések egyik legfontosabb részét képezik, ezért érdemes több időt és energiát fordítani a megfelelő felszerelések kiválasztására. A pontosan illeszkedő síelő fontos a szükséges irányíthatóság és teljesítmény szempontjából. A sílécek héja kemény műanyagból készült, ami problémákat okozhat a lábad eltérő formájával és a sílécek alakjával. A cél az, hogy olyan méretet és formát találjunk, amely biztosítja az Ön kényelmét anélkül, hogy a teljesítménye csökkenne.

Minden láb egyedi, és a síelő mérete, alakja, merevsége és funkciója a síelés szintjétől, magasságától és súlyától, a lejtőn eltöltött napok gyakoriságától és egyéb tényezőktől függően változik. Kialakításuk és felhasználási céljuk miatt soha nem lesz olyan kényelmes, mint a szabadidőcipő, ezért ne hasonlítsa össze őket. Ne feledje, hogy a síelő belsejében használt párnázóhab idővel megengedi, így néhány napos használat során a síelő kényelmesebb lesz, mint a teszt napján.

Íme néhány dolog, amit figyelembe kell venni a sílécek kiválasztásakor

A síelő típusa
Méretű sílécek
Lábszélesség
A síelő merevsége
Mandzsetta forma
Funkció

Kezdő/középhaladó

Előnyben részesíti a zöld és kék pályákat, és szeret ápolt terepen közlekedni. Még mindig dolgozik a technikán, de rendszeresen halad előre. A kezdő/középhaladó síelők számára a legjobb választás a lágyabb vagy közepesen merev síelők, ami lehetővé teszi számukra, hogy egész nap kényelmesen közlekedjenek. Egy sportos síelő, aki sok időt tölt a pályán, jelentős ugrást tud tenni ebből a kategóriából a szezonban, vagy még korábban.

Középhaladó/haladó

Különféle sebességeket és körülményeket használ, beleértve a meredekebb lejtőt vagy a hótorlaszokat. Pontosabb kormányzást és irányítást kíván síelőitől. Kék és néhány fekete lejtőn lovagol, magabiztosan veszi le az ápolt pályákat, és kísérletezik a lejtőn kívüli terepen. Gyakran keresnek közepesen kemény síelőket, akik kellően megbízhatóak különböző körülmények között.

Haladó / szakértő

Simán és magabiztosan lovagolja a hegyeket különféle hóviszonyok között, beleértve a mély por-, jég- vagy hószállingózást is, és a gyors, agresszív utazást részesíti előnyben. Olyan kemény és nagyon kemény síelőket keres, akik nagyon precízek és szilárdan tartják a lábukat. Gyakran saját igényeik szerint állítják be a síelők dőlésszögét. A parklovasok azonban gyakran a tágasabb, lágyabb hajlítású síléceket részesítik előnyben, mint a "hagyományos" szakértők.

A sícipők méretét a Mondopoint (skr.Mondo) nevű skálán mérik. Ez a lábad hossza, centiméterben mérve. A legjobb módszer a láb hosszának megmérésére, ha háttal a falnak áll, sarkát a falhoz mozgatja, és pontosan megméri a láb hosszát a saroktól a lábujjakig. Kerekítse a méretet 0,5 cm-re (pl. 25,3-at 25,5-re vagy 26,8-at 27-re stb.).

A tesztelés és a lovaglás során vékony vagy nagyon vékony zokni viselését javasoljuk. A vastagabb zokni melegebb, de a síelő műanyag héja és belsejében lévő hab bőséges szigetelést és meleget biztosít. Ezenkívül a vastagabb zokni csökkenti a láb és a cipő közötti kontrollt és reakciót, ami befolyásolja az utazás minőségét. Általában a tapasztalt síelők ezért a lehető legvékonyabb zoknit hordják.

Kezdők / középhaladók

a síelőknek általában olyan síelőt kell választaniuk, akinek a mérete nagyon közel van a mért értékükhöz, bár lehet, hogy kissé megtolja őket. Ne feledje, hogy a talpbetét rövid lovaglás után elengedi a sílécet, így több helyet biztosít a lábának.

Középhaladó/haladó

A versenyzőknek olyan síelőket is érdemes választaniuk, amelyek mérete nagyon közel van a mért értékükhöz, vagy egy kicsit kisebb, de keményebb. Figyelni kell a sílécek szélességére, és olyanokat kell választani, amelyek nem csak teljesítményt nyújtanak, hanem kényelmesek is.

Haladó / szakértők

gyakran választanak olyan síelőket, akik kicsit kisebbek a mért értéküknél, és merevek vagy nagyon merevek. Magas szintű pontosságot és érzékenységet érnek el, ami segít növelni síelőik irányíthatóságát és teljesítményét.

A sícipő merevsége azt jelenti, hogy milyen nehéz a síelőt előrehajlítani. Bevezetésre kerül a síelők merevségi skálája a lágytól a merevig, amelyet egy numerikus "flex index" jelöl. A skála leggyakrabban 50 (lágy) és 130 (nagyon kemény) között mozog. Ezt a számot gyakran a síelő alján vagy oldalán tüntetik fel. Bár a flex index szabványos a sílécgyártók körében, két különböző cég síelőinek merevsége eltérő lehet. Egyes gyártók 1 és 10 közötti tartományt használnak, puha, kemény, közepes, kemény és nagyon merev sílécekre osztva. A versenyzők és a szakértők által kedvelt, 130 feletti merevségű sílécek általában csak külön megrendelésre, korlátozott mennyiségben szerezhetők be.

Férfi cipők merevségi táblázata
Képesség
Flex index
Érzés
Kezdő
60-80
Puha
Fejlett
85-100
Közepesen merev
Szakértő
110-130
Szilárd
Versenyző
130+
Nagyon merev
Női cipők merevségi táblázata
Képesség
Flex index
Érzés
Kezdő
50-60
Puha
Fejlett
65-80
Közepesen merev
Szakértő
85-100
Szilárd
Versenyző
110+
Nagyon merev

A megfelelő merevség kiválasztásában szerepet játszik a terep, a sebesség és a hó típusa. Professzionális Freeride, ha a nagyhegyi lovasok gyakran valamivel puhább cipőt választanak a világkupa legjobb versenyzőjeként, a parkosok pedig még puhábbat. A változó hó és a meredek terep gyakran mozgékonyabb mandzsettát igényel, míg a kemény és egyenletesen sima felület (pl. versenypálya) és a lábujjra nyomást gyakorló technikák szilárdabb és merevebb cipőt igényelnek. A személyes preferenciák és a fizikai erőnlét is fontosak. A sportos kezdő jobban tud motorozni közepes és merev sílécen, míg a tapasztalt síelők puhább modellekhez nyúlhatnak. Magassága és súlya szintén fontos tényező a megfelelő flex kiválasztásában. Aki alacsony és könnyű, annak nehéz lesz meghajlítania nagyon merev cipőt. Aki viszont magasabb, annak merevebb cipőre van szüksége, még akkor is, ha még csak kezdő.

A vádli méretének és formájának megfelelő mandzsetta fontos része a sícipőnek. A kagyló és a mandzsetta formájára és magasságára fokozott figyelmet kell fordítani, különösen a nőknek (akiknek a bokája általában alacsonyabb, mint a férfiaké), vagy azoknak, akiknek magas és széles a lábfeje. A legtöbb síelőnek állítható felső csatja van, amely több különböző pozícióba mozgatható. Különösen értékelni fogja, ha nagyon szoros a csatja. Jelenleg sok gyártó kínál speciális női síelőket, amelyeket úgy terveztek, hogy ne okozzon problémát az alacsony és hosszú bokájú nők viselése. Sok gyártó állítható mandzsettát is kínál, amely jobb illeszkedést biztosít.

A sícipő számos funkciót kínál a teljesítmény, a kényelem és a könnyű használat növelése érdekében. Sokan a cipő illeszkedésére és funkciójára helyezik a hangsúlyt, de modellenként változnak.

Betétek

ezek levehető, puha belső cipők, amelyek védik és szigetelik a lábat a kemény külső váztól. Minden talpbetét össze van nyomva és a síelő lábához igazodik, így a tesztelés pillanatában szűknek tűnő síelők néhány napos síelés után szabadabbak lesznek. Egyes síelők teljesen személyre szabható hőbetéteket kínálnak, amelyek speciális sütőben melegíthetők és pontosan a síelő lábához igazíthatók. Ezek a betétek lehűlés után is megtartják alakjukat.

Erőszíj

Ez a tépőzár a sícipő mandzsettájának tetején (egyes gyártók mechanikus csatokat használnak). Megfeszítve a tépőzár növeli az energiaátvitelt és az irányítást, és kiegészítő csatként működik, széles állíthatósággal. A tápszíj feszessége személyes preferencia kérdése, így nem kell félni a kísérletezéstől.

Mikro-állítható csatok

A mikrobeállítás valóban lerövidíti vagy meghosszabbítja a csatokat, és lehetővé teszi a feszültség és a megfelelő illeszkedés finomhangolását. Az óramutató járásával megegyező irányba forgatva húzással lerövidül a síelő csatja és illeszkedése, az óramutató járásával ellentétes irányú forgatás meghosszabbítja a csatot és lazábbá teszi a síelőt.

Mandzsetta beállítás

Sok csizma lehetőséget kínál a síelőknek arra, hogy a mandzsetta felső szögét a láb szögéhez igazítsák. Ez a beállítás akkor lehet fontos, ha a természetes beállítás miatt a külső vagy a belső él terhelése aránytalan. A mandzsetta beállítása általában a szegecsek imbuszkulccsal történő beállításával történik.

Hátsó légterelő

kivehető ék a cipő hátulján a csontváz és a talpbetét között, a vádli mögött található területen. Több fokkal megnöveli az elülső dőlést, és kitölti a mandzsetta tetején lévő helyet, hogy csökkentse a láb és a csontváz közötti rést. Ez különösen fontos lehet a vékony lábú síelők számára, vagy a nagyobb lejtőt kedvelők számára. A spoilereket csavarokkal rögzíthetjük a mandzsettára, vagy egyszerűen a bélés hátuljára tépőzárral.

Cserélhető talp

egyes cipők lehetőséget kínálnak a talpcserére, általában alpesi síelésről alpesi talpra vagy fordítva. A talp megváltoztatása korlátozhatja a kötések kiválasztását, ezért ellenőriznie kell a kompatibilitásukat.

Sí/Séta kapcsoló

Sok sícipőnél lehetőség van a fix vezetési módból gyalogos üzemmódra váltani. A kis gombbal történő váltás beállítja a mandzsetta dőlésszögét és ezáltal nagyobb mozgási tartományt tesz lehetővé séta közben.Ez a funkció leginkább síbakancsoknál használatos.

Hajló

lehetővé teszi a mandzsetta kismértékű megdöntését a csontváz alján, hogy az bizonyos mértékig tiszteletben tartsa a lábak természetes helyzetét. A megfelelő dőlésbeállításhoz precíz attitűdértékelésre és speciális eszközökre van szükség. Tudjuk egyszeres vagy dupla.

© 2024 - Minden jog fenntartva
cross