Hódeszka

A megfelelő snowboard kiválasztása nem nehéz, de számos tényezőt figyelembe kell venni, mint például a lovaglás szintje, a snowboard szélessége és hossza, a vezetési stílus és a népszerű terep. Ezek a tényezők kulcsszerepet játszanak a megfelelő tábla kiválasztásában.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hosszúságú snowboardot? A megfelelő hossz a súlyától és a lovaglási stílustól függően változik. Régebben a hosszt egyszerűen azután határozták meg, hogy a snowboardot a testedre erősítették, a vége érintse az állát. Ha igen, akkor megkapja az ideális hosszúságot. Ma azonban figyelembe kell vennie a súlyát és különösen azt a környezetet, ahol használni szeretné. Ha főként pályán kívül utazik, mindenképpen hosszabb snowboardot kell keresnie a jobb stabilitás és sebesség érdekében. Éppen ellenkezőleg, ha freestyle deszkát keres, akkor rövidebb modellek után kell nyúlnia - könnyebb lesz manőverezni és pörögni. A következő táblázatban hozzávetőleges méreteket talál az egyéni magasságokhoz, amelyeket nem kell szigorúan betartani, mert a hossz sok függ a személyes preferenciáktól.

Ha snowparkba készül lovagolni, válasszon egy rövidebb snowboardot a többféle méret közül
Ha durva terepen és pályán kívül szeretne motorozni, válasszon egy hosszabb snowboardot a különböző méretek közül
Ha a súlyod meghaladja a magasságodhoz tartozó átlagot, válassz egy hosszabb snowboardot
Ha kezdő vagy, válassz egy rövidebb snowboardot

Snowboard szélesség

A snowboard hosszánál figyelni kell a szélességére. Ideális szélesség esetén a csizma orra legfeljebb 1 cm-rel haladja meg a snowboardot. Ha meghaladja, akkor a csomagtartó beleásódik a hóba, és lefékeződik, legrosszabb esetben minden kanyarnál fennáll az esés veszélye. Ellenkező esetben, ha a tábla túl széles, akkor gondot okoz, hogy ívben kapja meg. Ha nagy a lábad, akkor válassz egy széles, Wide deszkát, amelynek derékbősége legalább 26 cm

Milyen típusú snowboarddal érdemes lovagolni? Bár bármilyen snowboarddal lovagolhat minden típusú terepen vagy bármilyen hóviszonyok között, az sbowboardok speciális terepre és körülményekre specializálódtak. Sokkal szórakoztatóbb mély hóban freeride snowboarddal, snowparkban freestyle snowboarddal és fordítva.

All-Mountain

Ezeket a snowboardokat úgy tervezték, hogy minden hóviszonyok között és bármilyen terepen jól működjenek. Könnyedén kezelik az ápolt lejtőket, a friss púdert, a parkban lévő akadályokat vagy a jeges felületeket. A versenyzők túlnyomó többsége a sokoldalúságuk miatt választja őket. Ha még csak most kezdi, vagy nem tudja, milyen stílusban szeretne lovagolni, minden hegyi snowboard a megfelelő választás az Ön számára.

Szabad stílus

A freestyle deszkák általában valamivel rövidebbek és puhábbak, és leginkább hóparkokban fogod őket élvezni különféle ugrásokon, korlátokon, U-rámpán vagy váltófutáson (előremenet ellenkező lábbal). Gyakran ugyanaz a lábujjuk és a sarkuk, mert a lovasok mindkét lábukat előre használják. A freestyle snowboardok sokoldalúbb változata az all-mountain freestyle, amely az all-mountain modellek sokoldalúságát a freestylerek játékosságával és forgásával ötvözi.

Szabad vezetés

Ezeket a snowboardokat azoknak tervezték, akik idejük nagy részét a pályán kívül, nyílt, durva terepen töltik. Általában merevebb hajlításúak és hosszabbak, mint a freestyle deszkák. Gyakran irányított formájúak, alkalmasak egyirányú előrehajtásra.

Por

Gyakran társítják őket a freeride snowboardokkal, de hozzájuk képest szélesebb a hegyük és keskenyedő hátuk. A lovasok testtartását meghatározó kötőbetéteket gyakran jobban eltolják hátrafelé a jobb vezetés és irányítás érdekében mély hóban. Hegyekben és mély hóban való lovagláshoz tervezték.

Olyan tulajdonság, amely jelentősen befolyásolja a snowboard használatát. Sok gyártó a merevséget 1 és 10 közötti tartományba állítja, ahol az 1 a legpuhább, a 10 pedig a legkeményebb snowboard. A hajlítási index alapján általában a következőkre oszthatók: 1-2 lágy, 3-5 közepes kemény, 6-8 kemény és 9-10 nagyon kemény. A merevség azonban eltérhet a gyártóktól és az egyes snowboard modellektől.

Puha flex

A puha deszkák (freestyle és néhány hegyi deszka) inkább kezdők, könnyebbek és parklovasok számára alkalmasak. Megbocsátják a hibákat, könnyen pörögnek velük, és a lejtőn tökéletesen meg lehet őket hülyíteni. vagy a hóparkban. Nagyobb sebességnél azonban a puha snowboardok nem tartják meg olyan jól a szélét, és nehezebben irányíthatók.

Kemény flex

A keményebb deszkák a tapasztaltabbtól az agresszívebbig tartó versenyzők számára alkalmasak, jellemzően freeride-on vagy backcountry-en. Stabilak és jól tapadnak a szélen még nagyobb sebességnél is, de lassan haladva több munkát ad a kanyarba helyezésük. Különösen alkalmasak mély hóban és durva terepen történő közlekedésre.

A snowboard lábujján és sarkán lévő himba megkönnyíti a fordulást. Néha „fogásmentes rockernek” is nevezik, mert kisebb az éle, ezért kisebb a tapadási területe.

Íveltség

A Camber a snowboardok hagyományos hajlító profilja, amely nagyon népszerű a freestyle és a tapasztalt versenyzők körében, mivel maximális energiát és jó reakciót biztosít. Az ilyen profilú tábla dinamikus és nem bocsátja meg a vezetési hibákat. A domború profillap enyhén felfelé hajlik a láb alatt, és tehermentesítve egy sík felületet érint a lábujj és a sarok közelében.

Rocker

Az ezzel a profillal rendelkező deszka pontosan az ellentéte a dőlésszögű profilnak, enyhe lefelé görbülettel és kevésbé érintkezik az élekkel, amikor a tábla meg van terhelve. A lábujj és a sarok megemelkedik, így egy képzeletbeli "banán" jön létre. Mivel menet közben az egész deszka nem érinti a talajt, felhasználóbarátabb, ezért kezdőknek is megfelelő. Viszont nagyon jól irányítható és mély hóban is pörög, ezért is szokták használni a freeriding-lovasok.

Lakás

Az ezzel a profillal rendelkező deszkák a lábujjaktól a sarokig laposak, így elnézik a lovaglási hibákat, és precízebb "szegélyezést" biztosítanak, mint például a dőlésszögű és a rocker profilok. A lapos táblák kompromisszumot jelentenek a két profil között. Ez a három profil egymással kombinálva olyan speciális tulajdonságokkal rendelkező deszkákat hoz létre, amelyek még a tapasztalt motorosok legigényesebb követelményeinek is megfelelnek.

Rocker / bütykös / rocker

A rocker / camber / rocker a láb alatti dőlésszögű profilt a lábujjakon és a sarokon lévő billenővel kombinálja. A dőlésszög éles kanyarodást és tartást biztosít kemény havon is, míg a billenőnek köszönhetően a deszka megnövelt forgású lesz, és kényelmesen átszeli vele a mély havon. Ez a profil egyre népszerűbb a freeride snowboardoknál, amelyeket elsősorban puha és friss hóban való motorozáshoz terveztek.

Rocker / Lapos / rocker

A Rocker / Flat / rocker a kanyar másik változata, amely kemény havon próbál nagyobb választ adni, mint a rocker profilja, miközben megőrzi a könnyű pörgést és "úszást" a porban. A teljesítmény kompromisszum a lengőkaros és a lapos profilok között.

Camber / Rocker / bütykös

Ez egy speciális profil, amely azért működik, mert a versenyző súlya egyesíti a két területet, ahol a dőlésszögű profil található. Ez a kialakítás erős zónát hoz létre a lovas lábai között, és fenntartja a reakció- és forgáspontosságot a lábujjakon és a sarokon. Ezeken a leggyakrabban használt profilokon kívül a snowboard gyártók folyamatosan fejlesztenek és kísérleteznek új elhajlási profilokkal. A különböző márkák sokféleképpen kombinálják a fenti profilokat. A camber profilok az utóbbi időben egyre népszerűbbek, köszönhetően kiváló élfogásuknak és kemény felületeken való stabilitásuknak.

Snowboardozásnál 3 alapformát különböztetünk meg: irányított, ikervégű és irányított iker.

Irány

A freeride és az all-mountain snowboardok közös formája, amelyet többnyire egyirányú lovaglásra terveztek. Ezeknek a snowboardoknak gyakran merevebb a háta, és puhábbak a hegyük felé, ami segít megőrizni a stabilitást nagy sebességnél. A kötőbetéteket általában hátrébb, hátulról mozgatják.

Igazi iker

Teljesen szimmetrikus snowboardok, ugyanolyan hegyű és hátlappal, valamint teljes hosszában ugyanolyan merevséggel. A kötést általában a snowboard közepére szerelik fel. Ez a forma gyakran előfordul freestyle deszkáknál, mivel lehetővé teszi, hogy mindkét lábbal előre lovagoljon. Gyakran ikercsúcsnak nevezik.

Irányított iker

Mindkét fenti forma kombinációja. Gyakori a szimmetrikus forma (ugyanaz a lábujj és a sarok), kombinálva egy irányított maggal (puhább lábujj, mint a sarok), valamint az ellenkező változat: egy irányított forma és egy szimmetrikus mag. Ez a forma a legelterjedtebb all-mountain és freestyle snowboardokon.

A snowboard kötések típusai A snowboard kötések egy alaplapból és a hozzá tartozó lábból (highback) állnak, amely támasztékul szolgál a hátsó szélen való lovagláshoz. A cipő felső részétől kötésben van rögzítve két állítható pánt segítségével. A kötésben az alap közepén egy kör alakú lyuk található, amelybe a korong illeszkedik. A kötés snowboardra rögzítésére és a kötési szög beállítására szolgál. A Burtonnak saját rögzítési rendszere van, amely csak három csavart, ill. kettő a slot rendszernél) a klasszikus négy helyett. A Burton snowboardokhoz csak a BURTON és RIDE kötések passzolnak, más gyártók kötései nem kompatibilisek. A snowboard kötések két fő kategóriába sorolhatók: hevederes és hátsó bejárati kötések.

Strap-In kötések

Ez a legelterjedtebb kötéstípus, amely általában két pántot használ (egyet a lábujjakon vagy fölött, egyet pedig a bokán). A hevederes kötések számos beállítási lehetőséget, jó tartást, párnázást kínálnak, és minden lovaglási stílushoz alkalmasak.

Hátsó belépőkötés

Ezeket a kötéseket gyorskötéseknek is nevezik. Dönthető lábuk van (magas háttámla), ami felvonóhídként billen, így könnyen be- és kiszállhatsz. Ráadásul rengeteg időt takarít meg, így már senki sem fog rád várni. Ezeket a kötéseket főleg a kényelmet kedvelő lovasok kedvelik.

Fontos, hogy olyan snowboard kötést keress, amely megfelel a vezetési stílusodnak. A vezetési stílus tekintetében fennálló kötések három általános kategóriába sorolhatók. Nagyon fontos, hogy a kötés hajlékonyságát a snowboard csizma hajlékonyságához igazítsd. Nincs értelme kemény kötésnek és puha cipőnek, és fordítva. A legjobb eredmény elérése érdekében meg kell győződnie arról, hogy a kötések keménysége megegyezik a cipő keménységével, vagy ahhoz hasonló. Kötési keménység A legtöbb gyártó 1-10 közötti kötési keménységet közöl, ahol az 1 a legpuhább és a 10 a legkeményebb. Az egyedi indexű kötések általában a következőképpen oszlanak meg: 1-2 puha, 3-5 közepes kemény, 6-8 kemény és 9-10 nagyon kemény. Ez a felosztás azonban kötésenként változhat.

Freestyle és snowpark

Az ebbe a kategóriába tartozó kötés lágyabb hajlítást kínál, ami megbocsátja a hibákat és könnyebb ütést tesz lehetővé. Azok a lovasok, akik idejük nagy részét a parkokban töltik trükközéssel, egy ilyen nyakkendőért nyúlnak.

All-mountain

Ezek a kötések általában közepes keménységű hajlítással rendelkeznek, és univerzális használatra alkalmasak, legyen szó gondozott lejtőkről, parkokról vagy hátországról. Olyan versenyzők fogják használni, akik minden stílusból gyakorolnak valamit. Freeride Ebben a kategóriában a mély púderről és a sebességről szól a nehéz terepen. Ezek a kötések keményebbek a jobb reakció és a snowboard jobb energiaátvitele miatt.

© 2024 - Minden jog fenntartva
cross